Sezamowe "jabłka"
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1387
Składniki:
- 100 g groszku ptysiowego
- 8 listków z jabłoni
- 6 wisienek koktajlowych z ogonkami
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka sezamu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mleka kokosowego
- letnia woda
Opis przygotowania:
Groszek ptysiowy pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć do miski. Wsypać do niego mąkę ryżową, wlać niewielką ilość letniej wody i wyrobić ręcznie, aby powstało gładkie ciasto. Wyrobionym ciastem oblepić wisienki koktajlowe w taki sposób, aby ogonki wystawały na zewnątrz i całość oblepić sezamem. Wszystko włożyć do kubka z gotującą się wodą i gotować przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu składniki dobrze odcedzić i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować listkami z jabłoni, skropić mlekiem kokosowym i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)