Ciastka owsiano-sezamowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 921
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki maranty trzcinowej
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę owsianą oraz pszenną przesypać razem na jedną stolnicę. Wsypać do niej cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i marantę trzcinową. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, olej sezamowy, dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Całość posypać białym oraz czarnym sezamem i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)