Ciastka owsiano-sezamowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 921
Ciastka owsiano-sezamowe
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki maranty trzcinowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę owsianą oraz pszenną przesypać razem na jedną stolnicę. Wsypać do niej cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i marantę trzcinową. Następnie wlać do tego ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, olej sezamowy, dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Całość posypać białym oraz czarnym sezamem i przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów