Sernik z wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3176
Składniki:
- Ciasto:
- 15 dag herbatników
- 5 dag migdałów zmielonych
- 12 dag margaryny (lub masła)
- Masa serowa:
- 75 dag tłustego sera zmielonego trzykrotnie
- 5 jajek
- 15-20 dag cukru pudru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- Wierzch:
- słoiczek gęstej konfitury wiśniowej
Opis przygotowania:
Herbatniki pokrusz lub zmiel, wymieszaj z migdałami i stopionym masłem. Wylep tym ciastem tortownicę o średnicy 26 cm. Ser utrzyj mikserem z cukrem, żółtkami i aromatem waniliowym. Wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową wyłóż na spód i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Na wystudzonym serniku rozsmaruj równą warstwę konfitury, a następnie wstaw ciasto do lodówki na dwie godziny. Smacznego!
Komentarze (0)