Sernik z wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3176

Składniki:

  • Ciasto:
  • 15 dag herbatników
  • 5 dag migdałów zmielonych
  • 12 dag margaryny (lub masła)
  • Masa serowa:
  • 75 dag tłustego sera zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 15-20 dag cukru pudru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • Wierzch:
  • słoiczek gęstej konfitury wiśniowej

Opis przygotowania:

Herbatniki pokrusz lub zmiel, wymieszaj z migdałami i stopionym masłem. Wylep tym ciastem tortownicę o średnicy 26 cm. Ser utrzyj mikserem z cukrem, żółtkami i aromatem waniliowym. Wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową wyłóż na spód i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Na wystudzonym serniku rozsmaruj równą warstwę konfitury, a następnie wstaw ciasto do lodówki na dwie godziny. Smacznego!

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów