Sernik z wiśniami i rumem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1652
Sernik z wiśniami i rumem
fot. topsyntages.gr / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g konfitury z wiśni
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • Spód ciasta:
  • 200 g ciastek biszkoptów
  • Masa serowa:
  • 75 g budyniu śmietankowy
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Konfiturę wiśniową osączyć z zalewy, przełożyć ją do miski, zalać ciemnym rumem i pozostawić do nasiąknięcia. Ciastka biszkoptowe przełożyć na spód wysmarowanej masłem tortownicy.

Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną piane. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, dodać do niego margarynę, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do zmiksowanych składników wsypać budyń śmietankowy i dodawać stopniowo do tego ubitą wcześniej pianę z białek, cały czas miksując. Następnie masę przełożyć na ciastka biszkoptowe w tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.

Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika i na gorąco zalać wiśniami z rumem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów