Sernik z wiśniami i rumem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1652
Składniki:
- 250 g konfitury z wiśni
- 100 ml ciemnego rumu
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
- Spód ciasta:
- 200 g ciastek biszkoptów
- Masa serowa:
- 75 g budyniu śmietankowy
- 16 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2 łyżki margaryny
- 1 kg twarogu sernikowego
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Konfiturę wiśniową osączyć z zalewy, przełożyć ją do miski, zalać ciemnym rumem i pozostawić do nasiąknięcia. Ciastka biszkoptowe przełożyć na spód wysmarowanej masłem tortownicy.
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną piane. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, dodać do niego margarynę, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do zmiksowanych składników wsypać budyń śmietankowy i dodawać stopniowo do tego ubitą wcześniej pianę z białek, cały czas miksując. Następnie masę przełożyć na ciastka biszkoptowe w tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika i na gorąco zalać wiśniami z rumem.
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić mikserem na sztywną piane. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, dodać do niego margarynę, wsypać cukier, cukier waniliowy i dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do zmiksowanych składników wsypać budyń śmietankowy i dodawać stopniowo do tego ubitą wcześniej pianę z białek, cały czas miksując. Następnie masę przełożyć na ciastka biszkoptowe w tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika i na gorąco zalać wiśniami z rumem.
Komentarze (0)