Schab z ryżem i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1701
Schab z ryżem i grzybami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 2 kotlety schabowe z kością
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cząbru
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Suszone podgrzybki zalać ciepłą wodą i moczyć przez 15 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić z nadmiaru wody. Następnie schab wrzucić do rondla, dodać do niego liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie i całość zalać lekko osoloną wodą. Składniki w rondlu gotować gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, odcedzić je i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przespać go do kolejnego rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować na sypko. Ugotowany odparować i dodać do mięsa na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony cząber i suszony majeranek. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 30 sekund, potem dodać do nich namoczone wcześniej podgrzybki. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów