Schab z ryżem i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1701
Składniki:
- 20 g suszonych podgrzybków
- 2 kotlety schabowe z kością
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 łyżeczki mielonego cząbru
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Suszone podgrzybki zalać ciepłą wodą i moczyć przez 15 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić z nadmiaru wody. Następnie schab wrzucić do rondla, dodać do niego liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie i całość zalać lekko osoloną wodą. Składniki w rondlu gotować gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, odcedzić je i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przespać go do kolejnego rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować na sypko. Ugotowany odparować i dodać do mięsa na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony cząber i suszony majeranek. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 30 sekund, potem dodać do nich namoczone wcześniej podgrzybki. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)