Krewetki w galarecie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4639
Składniki:
- 40 g krewetek mrożonych
- 20 g śliwek kalifornijskich
- 0,5 l śmietany kremówki
- 1 opakowanie gotowej galaretki cytrynowej
- żelatyna spożywcza
- sałata czerwona
- sól
- cukier
Opis przygotowania:
Śliwki kalifornijskie zalać 0,5 l wody, dodać szczyptę soli oraz cukru i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, wsypać do tego 2 łyżki żelatyny spożywczej, dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła i zalać wszystkim tackę. Tackę odstawić w chłodniejsze miejsce i odczekać na zastygnięcie żelatyny. W tym czasie ubić śmietanę na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do niej 2-3 łyżki rozpuszczonej w letniej wodzie żelatyny i ubijać jeszcze przez minutę. Następnie przełożyć do małych foremek, odczekać kiedy się zsiądzie, wtedy wyciągnąć z foremek i ułożyć na żelatynie ze śliwek na tacy.
Krewetki rozmrozić, oczyścić, wrzucić na gotującą się wodę i gotować przez 4 minuty. Po czyn odcedzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlać ja do małych foremek i wrzucić po 1 krewetce. Kiedy galaretka się zsiądzie, wyłożyć ją na śmietanę. Całość udekorować czerwoną sałatą.
Krewetki rozmrozić, oczyścić, wrzucić na gotującą się wodę i gotować przez 4 minuty. Po czyn odcedzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlać ja do małych foremek i wrzucić po 1 krewetce. Kiedy galaretka się zsiądzie, wyłożyć ją na śmietanę. Całość udekorować czerwoną sałatą.
Komentarze (1)
Sama żelatyna +galaretka krewety gotowane 4min a żelatyna(nieszczęsna) rozpuszczona we wrzątku, lepiej już nic nie gotuj