Krewetki w galarecie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4408
Krewetki w galarecie
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g krewetek mrożonych
  • 20 g śliwek kalifornijskich
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 1 opakowanie gotowej galaretki cytrynowej
  • żelatyna spożywcza
  • sałata czerwona
  • sól
  • cukier

Opis przygotowania:

Śliwki kalifornijskie zalać 0,5 l wody, dodać szczyptę soli oraz cukru i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, wsypać do tego 2 łyżki żelatyny spożywczej, dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła i zalać wszystkim tackę. Tackę odstawić w chłodniejsze miejsce i odczekać na zastygnięcie żelatyny. W tym czasie ubić śmietanę na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do niej 2-3 łyżki rozpuszczonej w letniej wodzie żelatyny i ubijać jeszcze przez minutę. Następnie przełożyć do małych foremek, odczekać kiedy się zsiądzie, wtedy wyciągnąć z foremek i ułożyć na żelatynie ze śliwek na tacy.

Krewetki rozmrozić, oczyścić, wrzucić na gotującą się wodę i gotować przez 4 minuty. Po czyn odcedzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlać ja do małych foremek i wrzucić po 1 krewetce. Kiedy galaretka się zsiądzie, wyłożyć ją na śmietanę. Całość udekorować czerwoną sałatą.

Komentarze (1)

Sama żelatyna +galaretka krewety gotowane 4min a żelatyna(nieszczęsna) rozpuszczona we wrzątku, lepiej już nic nie gotuj

Podobne przepisy

Więcej przepisów