Sałatka z tuńczyka z rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1367
Sałatka z tuńczyka z rodzynkami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Sałatę oraz cykorię umyć, osączyć z wody, podzielić na liście i przełożyć do miski. Następnie skropić je sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli, mieloną papryką chili i dobrze wymieszać. Tuńczyka osączyć z oleju, pokroić na kawałki i dodać do składników w misce. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i udekorować przekrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów