Sałatka z tuńczyka i warzyw

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1184
Sałatka z tuńczyka i warzyw
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 300 g białej fasoli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Do odcedzonej fasoli wlać roztopione masło i wymieszać. Następnie tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić również w drobną kostkę. Pokrojone składniki dodać do fasoli i doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojoną cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów