Sałatka z tuńczyka i warzyw
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1184
Składniki:
- 300 g tuńczyka w zalewie własnej
- 300 g białej fasoli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Do odcedzonej fasoli wlać roztopione masło i wymieszać. Następnie tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić również w drobną kostkę. Pokrojone składniki dodać do fasoli i doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)