Sałatka z owocami persimony i syropem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1758
Sałatka z owocami persimony i syropem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 owoce persimony
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • Syrop:
  • 2 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania:

Warzywa i owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Owoce persimony obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, podzielić na warstwy i dodać do pokrojonej persimony. Następnie łodygi selera naciowego pokroić na kawałki i dodać do składników w misce.

Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, mielone goździki i cynamon. Całość ogrzewać na średnim ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Potem wsypać do tego składniki z miski, zwiększyć ogień i szybko zagotować. Po zagotowaniu wszystko odcedzić i przełożyć na talerz.

Dodać do tego sos czosnkowy oraz musztardę Dijon.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów