Sałatka z owocami persimony i syropem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1758
Składniki:
- 4 owoce persimony
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu czosnkowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- Syrop:
- 2 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Opis przygotowania:
Warzywa i owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Owoce persimony obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, podzielić na warstwy i dodać do pokrojonej persimony. Następnie łodygi selera naciowego pokroić na kawałki i dodać do składników w misce.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, mielone goździki i cynamon. Całość ogrzewać na średnim ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Potem wsypać do tego składniki z miski, zwiększyć ogień i szybko zagotować. Po zagotowaniu wszystko odcedzić i przełożyć na talerz.
Dodać do tego sos czosnkowy oraz musztardę Dijon.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, mielone goździki i cynamon. Całość ogrzewać na średnim ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Potem wsypać do tego składniki z miski, zwiększyć ogień i szybko zagotować. Po zagotowaniu wszystko odcedzić i przełożyć na talerz.
Dodać do tego sos czosnkowy oraz musztardę Dijon.
Komentarze (0)