Sałatka warzywna z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1441
Sałatka warzywna z ryżem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków
  • 250 g ryżu kleistego
  • 200 g zielonego groszku w łupinie
  • 4 młode marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Warzywa dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Groszek zielony obrać z łupiny. Następnie ziemniaki wraz z marchewką przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, po czym ziemniaki pokroić w cienkie plastry, a marchew na małe kawałki i dodać do odparowanego ryżu. Składniki z ryżem oprószyć mielonym pieprzem ziołowym i doprawić do smaku szczyptą soli. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i lekko zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Zeszkloną cebulę dodać do całości. Wszystko posypać zielonym groszkiem, wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów