Sałatka warzywna z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1441
Składniki:
- 400 g młodych ziemniaków
- 250 g ryżu kleistego
- 200 g zielonego groszku w łupinie
- 4 młode marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki ziołowego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Warzywa dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Groszek zielony obrać z łupiny. Następnie ziemniaki wraz z marchewką przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, po czym ziemniaki pokroić w cienkie plastry, a marchew na małe kawałki i dodać do odparowanego ryżu. Składniki z ryżem oprószyć mielonym pieprzem ziołowym i doprawić do smaku szczyptą soli. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i lekko zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Zeszkloną cebulę dodać do całości. Wszystko posypać zielonym groszkiem, wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)