Sałatka warzywna z figami, żółtkiem i miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 254
Sałatka warzywna z figami, żółtkiem i miodem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml płynnego miodu lipowego
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 dojrzałe figi
  • 2 żółtka jaj
  • 1 zielony ogórek
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • pęczek roszponki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Figi oraz wszystkie warzywa z roszponką umyć i osączyć z wody. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry. Pomidorki pokroić na połowy. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Figi pokroić na małe kawałki. Pokrojone warzywa wymieszać z roszponką i figami, przełożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Żółtka wbić do kubka, wlać do nich miód lipowy, wsypać do tego szczyptę soli, wymieszać i polać tym sałatkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów