Sałatka warzywna z chipsami z buraka i serem kozim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1071
Składniki:
- 400 g sera koziego
- 4 pomidory
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- 2 łyżki chipsów z czerwonych buraków
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 czerwona papryka
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rukolę umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w dużą kostkę do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do ziemniaków w misce. Dodać do tego pokrojone drobno pomidory. Oliwki czerwone odsączyć z zalewy. Chipsy z czerwonych buraków połamać na drobne kawałeczki i dodać do całości. Cukinię pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plastry i wyłożyć nimi foremkę. Następnie dodać do odsączone z zalewy oliwki czerwone oraz pokrojone wcześniej warzywa i rukolę. Składniki te oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i posypać tłuczonymi pistacjami. Wszystko nakryć serem kozim, skropić oliwą z oliwek i posypać chipsami z czerwonego buraka.
Komentarze (0)