Sałatka warzywna w słoiku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1426
Sałatka warzywna w słoiku
fot. sonyakamoz / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 400 g pomidorków cherry
  • 2 czerwone rzepy
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 cebule
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do słoików. Rzepę czerwoną oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kapustę czerwoną sparzyć wrzącą wodą na sicie, potem doprawić ją do smaku szczyptą soli oraz cukru, dobrze wymieszać i dodać do ciecierzycy w słoikach. Ogórki szklarniowe pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i dodać do warzyw w słoiku. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory i cebulę z rzepą czerwoną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów