Sałatka warzywna w słoiku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1426
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 400 g pomidorków cherry
- 2 czerwone rzepy
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 cebule
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do słoików. Rzepę czerwoną oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kapustę czerwoną sparzyć wrzącą wodą na sicie, potem doprawić ją do smaku szczyptą soli oraz cukru, dobrze wymieszać i dodać do ciecierzycy w słoikach. Ogórki szklarniowe pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i dodać do warzyw w słoiku. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory i cebulę z rzepą czerwoną.
Komentarze (0)