Sałatka tropikalna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2111
Składniki:
- 1 kg kalmarów
- 15 dag glonów nori
- 15 dag liści winogron
- 20 dag orzechów włoskich
- 150 g mąki
- 250 ml oleju
- 1 zielone mango
- 1 zielona papaja
- 1 słoiczek majonezu
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Liście winogron umyć, związać razem, włożyć do słoika i zalać osoloną wodą ponad liście. Słoik zakręcić, włożyć do garnka z wodą i gotować przez 15 minut. Ugotowane wyciągnąć ze słoika i przestudzić. Glony nori sparzyć wrzątkiem. Kalmary oczyścić, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz, posolić i oprószyć pieprzem. Mango i papaję umyć, pokroić w słomkę i dodać do kalmarów. Orzechy włoskie utłuc na mniejsze cząstki i posypać po kalmarach. Na orzechy nałożyć majonez i dobrze wymieszać. Wierzch sałatki udekorować liśćmi winogron i glonami nori. Sałatkę przed podaniem należy skropić sokiem z cytryny.
Komentarze (0)