Sałatka tropikalna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2111
Sałatka tropikalna
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg kalmarów
  • 15 dag glonów nori
  • 15 dag liści winogron
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 150 g mąki
  • 250 ml oleju
  • 1 zielone mango
  • 1 zielona papaja
  • 1 słoiczek majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Liście winogron umyć, związać razem, włożyć do słoika i zalać osoloną wodą ponad liście. Słoik zakręcić, włożyć do garnka z wodą i gotować przez 15 minut. Ugotowane wyciągnąć ze słoika i przestudzić. Glony nori sparzyć wrzątkiem. Kalmary oczyścić, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz, posolić i oprószyć pieprzem. Mango i papaję umyć, pokroić w słomkę i dodać do kalmarów. Orzechy włoskie utłuc na mniejsze cząstki i posypać po kalmarach. Na orzechy nałożyć majonez i dobrze wymieszać. Wierzch sałatki udekorować liśćmi winogron i glonami nori. Sałatkę przed podaniem należy skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów