Sałatka owocowo-warzywno-ryżowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1331
Składniki:
- 2 łyżki ananasa z puszki (kostka)
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 mały por
- 1 łyżka sezamu
- 1 cebula
- 1 mango
- natka zielonej kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć zwody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry do miski. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno i dodać do miski z pokrojoną cebulą. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć z cebulą do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki i dodać do składników w misce. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienką słomkę i dodać do składników. Ananasa osączyć z zalewy i dodać do całości. Składniki w misce zalać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i póki jest jeszcze gorący - wymieszać go ze składnikami w misce. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej, a po tym czasie podawać do spożycia.
Komentarze (0)