Sałatka owocowo-warzywno-ryżowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1125
Sałatka owocowo-warzywno-ryżowa
fot. vernieman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki ananasa z puszki (kostka)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • 1 mały por
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 cebula
  • 1 mango
  • natka zielonej kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć zwody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry do miski. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno i dodać do miski z pokrojoną cebulą. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć z cebulą do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki i dodać do składników w misce. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienką słomkę i dodać do składników. Ananasa osączyć z zalewy i dodać do całości. Składniki w misce zalać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i póki jest jeszcze gorący - wymieszać go ze składnikami w misce. Pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej, a po tym czasie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów