Sałatka owocowa ze śmietaną i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1442
Sałatka owocowa ze śmietaną i rodzynkami
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 miąższu z arbuza
  • 25 g truskawek
  • 25 g zielonego winogrona
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Owoce oraz miętę umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jabłka oraz gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Winogron pokroić na połówki. Miąższ z arbuza pokroić w dużą kostkę. Następnie śmietanę kremówkę przelać do kubka, wsypać do niej cukier puder, dobrze rozmieszać widelcem i przelać do miski. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej wszystkie owoce oraz rodzynki. Całość udekorować gałązkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów