Sałatka owocowa z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 405
Sałatka owocowa z orzechami
fot. @joefoodie (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mandarynek
  • 300 g truskawek
  • 250 g tłuczonych orzechów ziemnych
  • 200 g roszponki
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Opis przygotowania:

Truskawki, mandarynki oraz roszponkę umyć i odsączyć z wody. Roszponkę przełożyć do miski. Truskawki obrać z szypułek, pokroić w cienkie plastry i dodać do roszponki w misce. Dodać do tego obrane ze skóry i podzielone na cząstki mandarynki. Następnie rozgrzać oliwę z miodem na patelni i wsypać do tego tłuczone orzeszki ziemne. Orzeszki doprawić do smaku szczypta soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do salaterki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów