Sakiewki bananowe w brandy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 705
Sakiewki bananowe w brandy
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g ciasta filo
  • 400 ml brandy
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 6 bananów
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 listki świeżej mięty
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i skropić je letnią wodą. Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć z nich końcówki i przełożyć je do miksera. Wsypać do nich połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i mielony cynamon. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ja na ciasto filo na stolnicy. Wszystko skręcić w sakiewki, skropić letnią wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Następnie zalać to brandy, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów