Sakiewki bananowe w brandy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 874
Składniki:
- 400 g ciasta filo
- 400 ml brandy
- 300 g gorzkiej czekolady
- 6 bananów
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 listki świeżej mięty
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i skropić je letnią wodą. Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć z nich końcówki i przełożyć je do miksera. Wsypać do nich połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i mielony cynamon. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ja na ciasto filo na stolnicy. Wszystko skręcić w sakiewki, skropić letnią wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Następnie zalać to brandy, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)