Sablé

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6123
Sablé
fot. muriel amaury / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody
  • 1 żółtko do wysmarowania ciasta
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, 2 żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie żółtko rozmieszać z przegotowaną wodą, cukrem waniliowym i wysmarować tym całość. Potem foremką wyciąć odpowiednie kształty i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów