
Sablé
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6611

Składniki:
- 16 g cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody
- 1 żółtko do wysmarowania ciasta
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, 2 żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie żółtko rozmieszać z przegotowaną wodą, cukrem waniliowym i wysmarować tym całość. Potem foremką wyciąć odpowiednie kształty i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)