Rzodkiewki marynowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1141
Składniki:
- 4 pęczki rzodkiewek
- 1 cebula
- Zalewa:
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
Opis przygotowania:
Rzodkiewki umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i połączyć z rzodkiewkami w misce.
Następnie przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, ocet, olej i wsypać do tego cukier. Potem wrzucić do tego ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, mieloną kolendrę i razem zgotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i wrzucić do tego pokrojone wcześniej rzodkiewki oraz cebule. Całość doprawić do smaku szczypta soli, doprowadzić do wrzenia i gotować potem przez 5 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru zalewy i wyłożyć na łyżki deserowe.
Następnie przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, ocet, olej i wsypać do tego cukier. Potem wrzucić do tego ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, mieloną kolendrę i razem zgotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i wrzucić do tego pokrojone wcześniej rzodkiewki oraz cebule. Całość doprawić do smaku szczypta soli, doprowadzić do wrzenia i gotować potem przez 5 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru zalewy i wyłożyć na łyżki deserowe.
Komentarze (0)