Rzodkiewki marynowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1141
Rzodkiewki marynowane
fot. belgianchocolate / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pęczki rzodkiewek
  • 1 cebula
  • Zalewa:
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry

Opis przygotowania:

Rzodkiewki umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i połączyć z rzodkiewkami w misce.

Następnie przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, ocet, olej i wsypać do tego cukier. Potem wrzucić do tego ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, mieloną kolendrę i razem zgotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i wrzucić do tego pokrojone wcześniej rzodkiewki oraz cebule. Całość doprawić do smaku szczypta soli, doprowadzić do wrzenia i gotować potem przez 5 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru zalewy i wyłożyć na łyżki deserowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów