Rzepa faszerowana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3015
Składniki:
- 12 dużych rzep
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 cebule
- 6 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 0,5 litra rosołu drobiowego z kostek rosołowych
- 0,5 szklanki śmietany
- natka zielonej pietruszki
- szczypta estragonu
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
- pieprz
- przyprawa chili
Opis przygotowania:
Rzepę umyć, obrać ze skory i wydrążyć środki. Wydrążony miąższ zachować do nadziania. Zagotować wodę, osolić i wrzucić do wrzątku rzepę na 8 minut. Po tym czasie odcedzić. Wydrążony miąższ drobno posiekać, wymieszać z mielonym mięsem, drobno posiekaną cebulą, dodać chili. Rozpuścić 1,5 dag masła w rondelku, dodać do niego wymieszany z mięsem miąższ i dusić pod przykryciem do 5 minut. W czasie duszenia dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek, natkę zielonej pietruszki, estragon, sól i pieprz. Gotowym farszem napełnić wydrążone rzepy. Rozpuścić resztę masła, rozcieńczyć je rosołem i gotować przez 5 minut na małym ogniu następnie odstawić i dodać śmietany wymieszać. Nadziane rzepy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać je rozpuszczonym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 20 minut. Farsz powinien się zrumienić.
Komentarze (0)