Rzepa faszerowana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3015
Rzepa faszerowana
fot. bloggyboulga / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 12 dużych rzep
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 6 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 litra rosołu drobiowego z kostek rosołowych
  • 0,5 szklanki śmietany
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta estragonu
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa chili

Opis przygotowania:

Rzepę umyć, obrać ze skory i wydrążyć środki. Wydrążony miąższ zachować do nadziania. Zagotować wodę, osolić i wrzucić do wrzątku rzepę na 8 minut. Po tym czasie odcedzić. Wydrążony miąższ drobno posiekać, wymieszać z mielonym mięsem, drobno posiekaną cebulą, dodać chili. Rozpuścić 1,5 dag masła w rondelku, dodać do niego wymieszany z mięsem miąższ i dusić pod przykryciem do 5 minut. W czasie duszenia dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek, natkę zielonej pietruszki, estragon, sól i pieprz. Gotowym farszem napełnić wydrążone rzepy. Rozpuścić resztę masła, rozcieńczyć je rosołem i gotować przez 5 minut na małym ogniu następnie odstawić i dodać śmietany wymieszać. Nadziane rzepy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać je rozpuszczonym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 20 minut. Farsz powinien się zrumienić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów