Rozetki (ciastka)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2025
Składniki:
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciastek
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mleko przelać do rondla, wbić do niego jajka, dodać ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać mocno szklankę oleju na patelni, włożyć do niego specjalne foremki do smażenia rozetek i trzymać przez 10 sekund. Po tym czasie do rozgrzanych foremek wlać zmiksowane wcześniej ciasto. Całość smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu ciastka wyciągnąć z oleju, a następnie z foremek i osączyć z tłuszczu na bibule. Wszystko posypać cukrem pudrem. Gotowe rozetki można również wykorzystać do wieszania jako ozdoby świąteczne.
Komentarze (0)