Rolada czekoladowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3523
Składniki:
- 15 dag cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 dag mąki pszennej
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- Na masę:
- 4 jajka
- gotowy krem czekoladowy
- 4 orzechy włoskie
- gotowa biała polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, białka na sztywną pianę. Następnie połączyć ubite żółtka z pianą, dodając je stopniowo i cały czas mieszając. Do tego dodać powoli mąkę i cukier waniliowy, nie przerywając mieszania. Wyrobioną masę przełożyć na wysmarowany tłuszczem pergamin i piec w nagrzanym piekarniku do 20 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posypać cukrem, ułożyć na wilgotnej ściereczce, przewrócić na drugą stronę i zdjąć z niego pergamin. Po zdjęciu pergaminu razem ze ściereczką skręcać na roladę, a kiedy lekko przestygnie rozwinąć, wyjąć ściereczkę, polać kremem czekoladowym i ponownie zwinąć na roladę. Po zwinięciu polać gotową polewą z białej czekolady, posypać wiórkami kokosowymi i tłuczonymi orzechami włoskimi oraz cukrem pudrem.
Komentarze (2)
Fajny bylby moze przepis, gdyby byl kompletny: gdzie te JAJKA ??
Jak to gdzie jajka? W spodniach. :D