Babka czekoladowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2142
Babka czekoladowa
fot. BaylorBear78 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g białej czekolady
  • 200 g masła
  • 16 ml aromatu waniliowego
  • 5 jaj
  • 5 dag rodzynek
  • 4 łyżki białego rumu
  • 2,5 mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szklanki mleka

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Masło stopić w rondlu. Następnie stopione masło utrzeć z cukrem oraz aromatem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę, kakao, rodzynki, wlać letnie mleko i całość dokładnie wymieszać. Wysmarować formę masłem i obsypać bułką tartą, po czym przełożyć do niej wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczoną babkę wyciągnąć i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki rumu w rondlu, dodać pokruszoną drobno czekoladę gorzką i rozpuścić na małym ogniu. Potem rozpuszczoną czekoladę przelać na babkę i włożyć ją do lodówki, aby czekolada zastygła. Po jej zastygnięciu wyciągnąć i ponownie rozgrzać 2 łyżki rumu w rondlu, dodać białą pokruszoną czekoladę i również rozpuścić na małym ogniu. Polać nią babkę i całość pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów