Risotto z marchewką i komosą ryżową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1787
Składniki:
- 4 liście młodej pokrzywy do dekoracji
- 4 marchewki
- 3 g kiełków buraczka czerwonego
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 czerwona rzepa
- 1 cebula
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 szklanki czerwonej komosy ryżowej
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz liście pokrzyw umyć i osączyć z wody. Liście pokrzyw przełożyć na talerz. Rzepę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do liści pokrzyw. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać osączony z wody ryż, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do tego wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do czasu, aż wino odparuje. Wtedy wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na liście pokrzyw z rzepą. Następnie komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, zalać ją 1 szklanką lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i posypać nią potrawę. Kiełki buraczka czerwonego sparzyć wrzącą wodą, osączyć i dodać do całości.
Komentarze (0)