Pierogi z wódką i śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3389
Składniki:
- 100 ml czystej wódki,
- 1,5 kg śliwek mirabelek
- 1 opakowanie mrożonego ciasta filo
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka sezam
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, pozbawić pestek, zalać wódką z cukrem pudrem i cynamonem i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i odcisnąć z zalewy. Ciasto filo rozmrozić, skropić letnią wodą i wyciąć kubkiem krążki. Następnie łyżką nałożyć namoczone śliwki i zlepić ciasto. Końcówki ciasta pokroić w cienkie paski i przełożyć nimi środki pierogów. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pierogi. Kiedy podpłyną na wierzch, wyciągnąć i przełożyć na talerz. Ziarna sezamu zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i udekorować nimi pierogi.
Komentarze (0)