Pierogi z wódką i śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3161
Pierogi z wódką i śliwkami
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml czystej wódki,
  • 1,5 kg śliwek mirabelek
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta filo
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka sezam
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, pozbawić pestek, zalać wódką z cukrem pudrem i cynamonem i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i odcisnąć z zalewy. Ciasto filo rozmrozić, skropić letnią wodą i wyciąć kubkiem krążki. Następnie łyżką nałożyć namoczone śliwki i zlepić ciasto. Końcówki ciasta pokroić w cienkie paski i przełożyć nimi środki pierogów. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pierogi. Kiedy podpłyną na wierzch, wyciągnąć i przełożyć na talerz. Ziarna sezamu zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i udekorować nimi pierogi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów