Ravioli z dynią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2513
Ravioli z dynią
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 50 dag sera twarogowego
  • 50 dag dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały por
  • pieprz
  • sól
  • Na sos:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 4 listki bazylii
  • 4 listki rukoli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Na dekorację:
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 listki bazylii

Opis przygotowania:

Z mąki, jajek, żółtek, oleju i szczypty soli wyrobić elastyczne ciasto. Zagnieść je, a następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i pokroić na kwadraty. Przygotować farsz: Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Rozgrzać olej na patelni i dodać posiekany drobno czosnek. Por umyć, pokroić w krążki i dodać do czosnku. Dynię obrać, pokroić w drobna kostkę, dodać do czosnku z porem, doprawić sola, pieprzem i lekko podsmażyć. Podsmażone wymieszać z serem twarogowym i łyżeczką nakładać na kwadraty ciasta. Ciasto skleić. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucać przygotowane pierogi. Kiedy wypłyną na górę, należy je wyciągnąć, odcedzić z wody i przełożyć na talerz. Przygotować sos: Czosnek obrać, wrzucić do moździerza, dodać do niego orzeszki piniowe, listki bazylii, rukoli i zmiażdżyć. Dodać do tego oliwę, szczyptę soli, pieprzu i dobrze wszystko rozetrzeć. Gotowym sosem polać pierogi. Wierzch posypać startym parmezanem i udekorować listkami bazylii. Podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów