Ravioli z dynią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2513
Składniki:
- Na ciasto:
- 40 dag mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Na farsz:
- 50 dag sera twarogowego
- 50 dag dyni
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały por
- pieprz
- sól
- Na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 4 listki bazylii
- 4 listki rukoli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Na dekorację:
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 listki bazylii
Opis przygotowania:
Z mąki, jajek, żółtek, oleju i szczypty soli wyrobić elastyczne ciasto. Zagnieść je, a następnie odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i pokroić na kwadraty. Przygotować farsz: Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Rozgrzać olej na patelni i dodać posiekany drobno czosnek. Por umyć, pokroić w krążki i dodać do czosnku. Dynię obrać, pokroić w drobna kostkę, dodać do czosnku z porem, doprawić sola, pieprzem i lekko podsmażyć. Podsmażone wymieszać z serem twarogowym i łyżeczką nakładać na kwadraty ciasta. Ciasto skleić. Zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucać przygotowane pierogi. Kiedy wypłyną na górę, należy je wyciągnąć, odcedzić z wody i przełożyć na talerz. Przygotować sos: Czosnek obrać, wrzucić do moździerza, dodać do niego orzeszki piniowe, listki bazylii, rukoli i zmiażdżyć. Dodać do tego oliwę, szczyptę soli, pieprzu i dobrze wszystko rozetrzeć. Gotowym sosem polać pierogi. Wierzch posypać startym parmezanem i udekorować listkami bazylii. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)