Racuchy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3670
Składniki:
- Rozczyn:
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mleka
- Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju sojowego
- cukier puder do posypania racuchów
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić ciepłym mlekiem.
Do mąki dodać utarte żółtko z cukrem, ciepłe mleko oraz olej sojowy. Wszystko razem wymieszać, dodać rozczyn drożdżowy oraz ubitą na sztywno pianę z białka i jeszcze raz lekko wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto i smażyć z obydwu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
Do mąki dodać utarte żółtko z cukrem, ciepłe mleko oraz olej sojowy. Wszystko razem wymieszać, dodać rozczyn drożdżowy oraz ubitą na sztywno pianę z białka i jeszcze raz lekko wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto i smażyć z obydwu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.
Komentarze (0)