Racuchy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3670
Racuchy

Składniki:

  • Rozczyn:
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • cukier puder do posypania racuchów
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić ciepłym mlekiem.

Do mąki dodać utarte żółtko z cukrem, ciepłe mleko oraz olej sojowy. Wszystko razem wymieszać, dodać rozczyn drożdżowy oraz ubitą na sztywno pianę z białka i jeszcze raz lekko wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto i smażyć z obydwu stron. Podawać posypane cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów