Przepyszne pierogi leniwe dla leniwych

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4516

Składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 2 jaja
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mniej niż 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki

Opis przygotowania:

Twaróg wkładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy sól, wsypujemy mąkę i tłuczkiem do ziemniaków rozbijamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa (o wiele łatwiej jest wyrobić ręką). W dużym garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę. ciastko kulamy na stole aż powstanie "wałek" (dość mocno podsypujemy mąką) i kroimy jak na kopytka. Kluski gotujemy od wypłynięcia jakieś 4 min. Najlepiej smakują z masłem i cukrem, natomiast w przepisie który dostałam pierogi są podawane z usmażoną bułką tartą.

Autor: weronika59

Komentarze (1)

mi bardzo smakują

Podobne przepisy

Więcej przepisów