Przegrzebki z cukinią i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1557
Przegrzebki z cukinią i bazylią
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 przegrzebek mrożonych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 łyżeczka kwiatów szczypiorku
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kwiaty szczypiorku umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu z obu stron do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, opłukać pod bieżącą wodą i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie przełożyć je na rozgrzane 2 łyżki oliwy z oliwek, zrumienić z obu stron, ściągnąć z ognia i dodać do cukinii. Całość udekorować świeżą bazylią i posypać kwiatami szczypiorku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów