Przegrzebki z cukinią i bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1767
Składniki:
- 6 przegrzebek mrożonych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 łyżeczka kwiatów szczypiorku
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kwiaty szczypiorku umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu z obu stron do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, opłukać pod bieżącą wodą i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie przełożyć je na rozgrzane 2 łyżki oliwy z oliwek, zrumienić z obu stron, ściągnąć z ognia i dodać do cukinii. Całość udekorować świeżą bazylią i posypać kwiatami szczypiorku.
Komentarze (0)