Poncz herbaciany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2933
Składniki:
- 3 łyżeczki sypanej herbaty
- 2 szklanki wody
- 2 goździki
- 1,5 szklanki wytrawnego wina czerwonego
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki rumu sok z jednej cytryny
- szczypta cynamonu
Opis przygotowania:
Herbatę zalać 1,5 szklanki wrzątku, przykryć i pozostawić na 4 minuty. Następnie przecedzić fusy, a napar zostawić. Zagotować 1/2 szklanki wody z dodatkiem cynamonu i goździków. Gotować przez 3 minuty. Po ugotowaniu przecedzić przez sitko i wlać zawartość do herbaty. Do herbaty wlać rum i wino, całość dobrze wymieszać, dodać cukier, sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu (nie gotować) pod przykryciem. Gotowy napój podajemy na gorąco.
Komentarze (0)