Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 678
Składniki:
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 200 ml wody
- 4 słodkie jabłka
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, odsączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wysmarować je miodem z obu stron, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko zrumienić na patelni z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć z patelni i przełożyć do brytfanki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w brytfance. Dodać do tego także pokrojone wcześnie jabłka i całość podlać wodą. Wszystko wstawić do rozgrzanego już piekarnika i piec do miękkości mięsa.
Komentarze (0)