Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 678
Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem
fot. CorinaDanielaObertas (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 200 ml wody
  • 4 słodkie jabłka
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, odsączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wysmarować je miodem z obu stron, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko zrumienić na patelni z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć z patelni i przełożyć do brytfanki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa w brytfance. Dodać do tego także pokrojone wcześnie jabłka i całość podlać wodą. Wszystko wstawić do rozgrzanego już piekarnika i piec do miękkości mięsa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów