Kaszanka z ziemniakami i dynią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1902
Kaszanka z ziemniakami i dynią
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kaszanki gryczanej
  • 400 g miąższu z dyni
  • 2 herbatniki żytnie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka selera
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Miąższ z dyni pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu białego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Dynię piec do miękkości, po czym wyciągnąć ją z piekarnika, rozdrobnić widelcem na jednolitą miazgę i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać masło, po czym razem ubić tłuczkiem i dodać do dyni na talerzu. Kaszankę pozbawić skóry, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni, rozdrobnić widelcem na małe kawałeczki i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować herbatnikami i natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów