Kaszanka z ziemniakami i dynią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1902
Składniki:
- 400 g kaszanki gryczanej
- 400 g miąższu z dyni
- 2 herbatniki żytnie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 0,5 kg ziemniaków
- natka selera
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Miąższ z dyni pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu białego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Dynię piec do miękkości, po czym wyciągnąć ją z piekarnika, rozdrobnić widelcem na jednolitą miazgę i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać masło, po czym razem ubić tłuczkiem i dodać do dyni na talerzu. Kaszankę pozbawić skóry, przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni, rozdrobnić widelcem na małe kawałeczki i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować herbatnikami i natką selera.
Komentarze (0)