Papryki w sosie słodko-kwaśnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2552
Papryki w sosie słodko-kwaśnym
fot. sanfamedia.com / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 10 zielonych papryk
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • magii
  • 2 łyżki oleju
  • Na sos:
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta imbiru mielonego

Opis przygotowania:

Ryż ugotować w 4 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić. Obrać cebule, pokroić je w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie cebulę dodać do ryżu, wlać kilka kropel maggi i dobrze wymieszać. Paprykę umyć, odciąć końce, usunąć nasiona i sparzyć wrzątkiem. Sparzoną paprykę nadziać wymieszanym ryżem z cebulą.

Przygotować sos: Do rondelka wlać 1 szklankę wody, dodać do tego ocet, szczyptę imbiru i sok pomarańczowy. Sos wymieszać i zagotować na małym ogniu, po czym dodać mąkę, dobrze rozprowadzić i doprawić szczypta soli do smaku. Gotowym sosem zalać papryki i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów