Papryki w sosie słodko-kwaśnym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2552
Składniki:
- 10 zielonych papryk
- 2 szklanki ryżu
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- magii
- 2 łyżki oleju
- Na sos:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki octu winnego
- sok z 1 pomarańczy
- szczypta imbiru mielonego
Opis przygotowania:
Ryż ugotować w 4 szklankach lekko osolonej wody. Ugotowany odcedzić. Obrać cebule, pokroić je w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie cebulę dodać do ryżu, wlać kilka kropel maggi i dobrze wymieszać. Paprykę umyć, odciąć końce, usunąć nasiona i sparzyć wrzątkiem. Sparzoną paprykę nadziać wymieszanym ryżem z cebulą.
Przygotować sos: Do rondelka wlać 1 szklankę wody, dodać do tego ocet, szczyptę imbiru i sok pomarańczowy. Sos wymieszać i zagotować na małym ogniu, po czym dodać mąkę, dobrze rozprowadzić i doprawić szczypta soli do smaku. Gotowym sosem zalać papryki i podawać na ciepło.
Przygotować sos: Do rondelka wlać 1 szklankę wody, dodać do tego ocet, szczyptę imbiru i sok pomarańczowy. Sos wymieszać i zagotować na małym ogniu, po czym dodać mąkę, dobrze rozprowadzić i doprawić szczypta soli do smaku. Gotowym sosem zalać papryki i podawać na ciepło.
Komentarze (0)