Knedliki z kurmumą i sosem słodko-kwaśnym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1921
Składniki:
- 250 g maki pszennej
- 100 ml sosu słodko kwaśnego z ananasem Uncle Ben's
- 3 dag drożdży
- 2 czerstwe bułki
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 jajko
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka sezamu
- szczypiorek
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz, natomiast szczypiorek pokroić drobno. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund, potem ściągnąć z ognia i wymieszać go z sosem słodko-kwaśnym. Bułki czerstwe otrzeć ze skóry na tarce. Środki otartych bułek pokroić w drobną kostkę, po czym przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, dodać do niej kurkumę, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać roztarte drożdże, smażoną bułkę, wbić jajko, wlać wodę mineralną i z całości wyrobić ręcznie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować jeden rulon, włożyć do dużego garnka z wodą i gotować przez 30 minut. W połowie gotowania całość przekręcić na drugą stronę, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą zmieszały. Ugotowanego knedlika wyciągnąć z wody, nakłuć widelcem, aby odparował, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na sałatę. Wszystko polać gotowym sosem słodko-kwaśnym z wymieszanym sezamem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)