Knedliki z kurmumą i sosem słodko-kwaśnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1921
Knedliki z kurmumą i sosem słodko-kwaśnym
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
  • 100 ml sosu słodko kwaśnego z ananasem Uncle Ben's
  • 3 dag drożdży
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka sezamu
  • szczypiorek
  • sól

Opis przygotowania:

Sałatę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz, natomiast szczypiorek pokroić drobno. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund, potem ściągnąć z ognia i wymieszać go z sosem słodko-kwaśnym. Bułki czerstwe otrzeć ze skóry na tarce. Środki otartych bułek pokroić w drobną kostkę, po czym przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, dodać do niej kurkumę, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać roztarte drożdże, smażoną bułkę, wbić jajko, wlać wodę mineralną i z całości wyrobić ręcznie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Po tym czasie z ciasta uformować jeden rulon, włożyć do dużego garnka z wodą i gotować przez 30 minut. W połowie gotowania całość przekręcić na drugą stronę, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą zmieszały. Ugotowanego knedlika wyciągnąć z wody, nakłuć widelcem, aby odparował, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na sałatę. Wszystko polać gotowym sosem słodko-kwaśnym z wymieszanym sezamem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów