Płotki z boczkiem grillowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3388
Płotki z boczkiem grillowane
fot. dvhunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg płotek
  • 15 dag boczku
  • 0,5 szklanki oleju, lub oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 czosnek
  • przyprawa do ryb
  • sól i pieprz
  • 1 papryka czerwona

Opis przygotowania:

Płotki oczyścić i lekko ponacinać skórkę. Obrać czosnek i pokroić go na drobne kawałki, skroić paprykę usuwając z niej nasiona. Do miski wlać olej lub oliwę i wycisnąć sok z cytryny. Wsypać posiekany czosnek, paprykę i dodać przyprawę do ryb. Płotki posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć je w zrobionej wcześniej powyższej zalewie. Całość wstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie należy wyciągnąć ryby i przełożyć je pokrojonym boczkiem i ponownie posypać przyprawą do ryb. Płotki spiąć patyczkami, by się nie rozpadały i ułożyć na tacy do grillowania lub ruszcie. Piec około 10 minut z każdej strony, aż do przyrumienienia się boczku. Podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów