Płotki z boczkiem grillowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3388
Składniki:
- 0,5 kg płotek
- 15 dag boczku
- 0,5 szklanki oleju, lub oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 czosnek
- przyprawa do ryb
- sól i pieprz
- 1 papryka czerwona
Opis przygotowania:
Płotki oczyścić i lekko ponacinać skórkę. Obrać czosnek i pokroić go na drobne kawałki, skroić paprykę usuwając z niej nasiona. Do miski wlać olej lub oliwę i wycisnąć sok z cytryny. Wsypać posiekany czosnek, paprykę i dodać przyprawę do ryb. Płotki posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć je w zrobionej wcześniej powyższej zalewie. Całość wstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie należy wyciągnąć ryby i przełożyć je pokrojonym boczkiem i ponownie posypać przyprawą do ryb. Płotki spiąć patyczkami, by się nie rozpadały i ułożyć na tacy do grillowania lub ruszcie. Piec około 10 minut z każdej strony, aż do przyrumienienia się boczku. Podawać na gorąco.
Komentarze (0)