Płatki owsiane z owocami, orzechami i słonecznikiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2095
Płatki owsiane z owocami, orzechami i słonecznikiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g suszonych fig
  • 100 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 1 jabłko (Lobo)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego

Opis przygotowania:

Suszone figi sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Jabłko umyć, osączyć z wody, pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zagotować mleko w rondlu i na wrzątek wsypać płatki owsiane. Potem wlać do tego sok jabłkowy, miód i wsypać do tego cukier puder. Następnie dodać do tego wcześniej starte jabłko. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojone figi, łuskany słonecznik, orzechy włoskie oraz sezam, po czym dokładnie wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów