Płatki owsiane z owocami, orzechami i słonecznikiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2095
Składniki:
- 100 g suszonych fig
- 100 g tłuczonych orzechów włoskich
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 szklanki mleka 2%
- 1 jabłko (Lobo)
- 1 łyżka sezamu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
Opis przygotowania:
Suszone figi sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Jabłko umyć, osączyć z wody, pozbawić gniazda nasiennego i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zagotować mleko w rondlu i na wrzątek wsypać płatki owsiane. Potem wlać do tego sok jabłkowy, miód i wsypać do tego cukier puder. Następnie dodać do tego wcześniej starte jabłko. Całość dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do tego pokrojone figi, łuskany słonecznik, orzechy włoskie oraz sezam, po czym dokładnie wymieszać i przełożyć do miski.
Komentarze (0)