Placek pycha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1836
Składniki:
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek węgierek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru do piany
Opis przygotowania:
1.Śliwki mrożone rozmrozić,przełożyć na sitko,odsączyć nadmiar soku.Żółtka oddzielić od białek.Margarynę utrzeć z cukrem.Nie przerywając ucierania,dodawać powoli po jednym żółtku.Mąkę przesiać,zmiesza ją z proszkiem do pieczenia.Stopniowo dodawać do masy ( cały czas mieszając).Wlać śmietanę .Ciasto jeszcze przez chwilę ucierać-powinno być ciężkie.Ubić na sztywno pianę z 2 białek,dodać do ciasta,delikatnie wymieszać.
2.Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem.Śliwki przekrajać na polowy,usuwać pestki.Ułożyć je na cieście skórkami do dołu.Z pozostałego białka i cukru ubić pianę.Szpryckę do dekorowania napełnić pianą i udekorować wierzch ciasta.Wstawi do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.Piec około 40 minut.
2.Ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem.Śliwki przekrajać na polowy,usuwać pestki.Ułożyć je na cieście skórkami do dołu.Z pozostałego białka i cukru ubić pianę.Szpryckę do dekorowania napełnić pianą i udekorować wierzch ciasta.Wstawi do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.Piec około 40 minut.
Komentarze (0)