Pizzoccheri z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2415
Składniki:
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g tartego sera Gorgonzola
- 100 g masła
- 4 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 ćwiartka włoskiej kapusty
- garstka świeżej szałwii
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 400 g mąki gryczanej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki gryczanej do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną i gryczaną wymieszać razem na jednej stolnicy. Dodać do tego szczyptę soli, wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie z rozwałkowanego ciasta wyciąć cienkie paski o szerokości 1,5 cm. Paski z ciasta wrzucić do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki odcedzić. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry, umyć, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Kapustę włoską pokroić na male kawałki i dodać do ziemniaków z marchewką. Następnie składniki te zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać tarty parmezan, ser gorgonzola i pokrojoną drobno szałwię. Dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz warzywa. Całość doprawić przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż oba sery zaczną się rozpuszczać. Wtedy wszystko ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)