Pizzoccheri z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2212
Pizzoccheri z warzywami
fot. Popo le Chien (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g tartego sera Gorgonzola
  • 100 g masła
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 ćwiartka włoskiej kapusty
  • garstka świeżej szałwii
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 400 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki gryczanej do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę pszenną i gryczaną wymieszać razem na jednej stolnicy. Dodać do tego szczyptę soli, wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie z rozwałkowanego ciasta wyciąć cienkie paski o szerokości 1,5 cm. Paski z ciasta wrzucić do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki odcedzić. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry, umyć, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Kapustę włoską pokroić na male kawałki i dodać do ziemniaków z marchewką. Następnie składniki te zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać tarty parmezan, ser gorgonzola i pokrojoną drobno szałwię. Dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz warzywa. Całość doprawić przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż oba sery zaczną się rozpuszczać. Wtedy wszystko ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów