Pizzoccheri
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 733
Składniki:
- 100 g świeżo startego sera brie
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść szpinaku
- 1 ćwiartka białej kapusty
- sól
- Ciasto:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz szpinak umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i pokroić w dużą kostkę. Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką gryczaną. Po wymieszaniu wlać do tego wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm, podsypać je mąką i wyciąć w nim cienkie, podłużne paski o szerokości 1 cm i długości 2 cm. Wycięte ciasto wrzucić do rondla z gotującą się, lekko osoloną wodą, wymieszać i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekany drobno szpinak, pokrojoną w cienkie plastry kapustę, ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odcedzone kluski z mąki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać świeżo startym serem brie.
Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekany drobno szpinak, pokrojoną w cienkie plastry kapustę, ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odcedzone kluski z mąki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać świeżo startym serem brie.
Komentarze (0)