Pizzoccheri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 500
Pizzoccheri
fot. fotografiche (elements.envato.com)

Składniki:

  • 100 g świeżo startego sera brie
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść szpinaku
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz szpinak umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i pokroić w dużą kostkę. Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką gryczaną. Po wymieszaniu wlać do tego wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm, podsypać je mąką i wyciąć w nim cienkie, podłużne paski o szerokości 1 cm i długości 2 cm. Wycięte ciasto wrzucić do rondla z gotującą się, lekko osoloną wodą, wymieszać i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić.

Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekany drobno szpinak, pokrojoną w cienkie plastry kapustę, ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odcedzone kluski z mąki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać świeżo startym serem brie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów