Pizza neapolitańska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2205
Pizza neapolitańska
fot. The Punch Pizza / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • 30 dkg startego żółtego sera
  • 20 dkg pasty pomidorowej
  • 5 dkg oliwy
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 puszka filetów sardelowych
  • oregano
  • sól

Opis przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę zmieszać z drożdżami, szczyptą soli i wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na placek o średnicy 30 cm o grubości 1 cm. Wysmarować formę oliwą i włożyć do niej rozwałkowany placek. Brzegi placka trochę podwyższyć i pozostawić do wyrośnięcia do 25 minut. Na wyrośnięte ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać startym serem żółtym, wyłożyć filetami z sardeli i posypać oregano. Pizzę skropić oliwa, włożyć do nagrzanego piekarnika 150 stopni i piec około 30 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów