Pizza neapolitańska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2392
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 2 dkg drożdży
- 30 dkg startego żółtego sera
- 20 dkg pasty pomidorowej
- 5 dkg oliwy
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 puszka filetów sardelowych
- oregano
- sól
Opis przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę zmieszać z drożdżami, szczyptą soli i wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na placek o średnicy 30 cm o grubości 1 cm. Wysmarować formę oliwą i włożyć do niej rozwałkowany placek. Brzegi placka trochę podwyższyć i pozostawić do wyrośnięcia do 25 minut. Na wyrośnięte ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać startym serem żółtym, wyłożyć filetami z sardeli i posypać oregano. Pizzę skropić oliwa, włożyć do nagrzanego piekarnika 150 stopni i piec około 30 minut.
Komentarze (0)