Pizza z kaszanką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4256
Pizza z kaszanką
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kaszanki gryczanej
  • 2 granaty
  • natka zielonej pietruszki
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Owoce oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie granaty przekroić i wyłuskać z nich nasiona. Natkę pietruszki pokroić na kawałki. Kaszankę gryczaną pozbawić skóry i rozdrobnić widelcem.

Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozetrzeć w 2 łyżkach ciepłej wody. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Potem dodać do tego roztarte drożdże, wlać oliwę z oliwek, ciepłą wodę i wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i przełożyć rozkruszoną kaszanką.

Całość posypać nasionami granatu, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczoną wyciągnąć, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów