Pizza z kaszanką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4513
Składniki:
- 200 g kaszanki gryczanej
- 2 granaty
- natka zielonej pietruszki
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Owoce oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie granaty przekroić i wyłuskać z nich nasiona. Natkę pietruszki pokroić na kawałki. Kaszankę gryczaną pozbawić skóry i rozdrobnić widelcem.
Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozetrzeć w 2 łyżkach ciepłej wody. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Potem dodać do tego roztarte drożdże, wlać oliwę z oliwek, ciepłą wodę i wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i przełożyć rozkruszoną kaszanką.
Całość posypać nasionami granatu, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczoną wyciągnąć, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozetrzeć w 2 łyżkach ciepłej wody. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Potem dodać do tego roztarte drożdże, wlać oliwę z oliwek, ciepłą wodę i wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i przełożyć rozkruszoną kaszanką.
Całość posypać nasionami granatu, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczoną wyciągnąć, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)