Croquembouche (piramida ptysiowa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1949
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki do posypania blachy do pieczenia
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- bukiet kwiatów do dekoracji
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 masła
- 8 jaj
- 0,5 l mleka 2%
- 0,5 łyżeczki soli
- Krem:
- 400 ml mleka 2%
- 150 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 16 g cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka masła
- Karmel:
- 200 g cukru
- 80 ml wody
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody, przesypać je do plastikowego pojemnika, oprószyć cukrem i zamrozić w zamrażalniku.
Przygotować ciasto: mleko przelać do rondla, wsypać do niego sól, dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż masło się rozpuści. Wtedy wsypać do tego mąkę i mieszać drewnianą łyżka, do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wówczas ściągnąć je z ognia, przestudzić i przełożyć do miksera. Do przestudzonych składników w mikserze wbić jajka i całość dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć ją mąka. Zmiksowane składniki przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć je na przygotowaną blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przeciąć je na połówki.
Przygotować krem: mleko zagotować w rondlu. Żółtka przełożyć do kolejnego rondla, wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i razem utrzeć do białości. Do utartych składników wsypać stopniowo mąkę, cały czas ucierając, a następnie wlać do tego zagotowane wcześniej mleko. Wszystko postawić na małym ogniu i mieszać do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić i przełożyć do przekrojonych składników z ciasta. Całość dobrze skleić.
Z papieru do pieczenia ciasta (lub z innego) uformować ręcznie stożek i umocować go na ozdobnej tacy.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla, wlać do niego wodę i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż składniki uzyskają jasnozłotą barwę. Wtedy ściągnąć je z ognia, a w przygotowanym karmelu namoczyć składniki z kremem. Całość delikatnie przylepiać do papierowego stożka na tacy, w taki sposób, aby powstała piramida, po czym dodać do do tego zamrożone truskawki z cukrem. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą czekoladową oraz pozostałym karmelem polać całość.
Gotowy deser przyozdobić bukietem kwiatów. Często przygotowuje się go na uroczystości weselne lub inne, rodzinne imprezy.
Przygotować ciasto: mleko przelać do rondla, wsypać do niego sól, dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż masło się rozpuści. Wtedy wsypać do tego mąkę i mieszać drewnianą łyżka, do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wówczas ściągnąć je z ognia, przestudzić i przełożyć do miksera. Do przestudzonych składników w mikserze wbić jajka i całość dokładnie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć ją mąka. Zmiksowane składniki przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć je na przygotowaną blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przeciąć je na połówki.
Przygotować krem: mleko zagotować w rondlu. Żółtka przełożyć do kolejnego rondla, wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i razem utrzeć do białości. Do utartych składników wsypać stopniowo mąkę, cały czas ucierając, a następnie wlać do tego zagotowane wcześniej mleko. Wszystko postawić na małym ogniu i mieszać do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić i przełożyć do przekrojonych składników z ciasta. Całość dobrze skleić.
Z papieru do pieczenia ciasta (lub z innego) uformować ręcznie stożek i umocować go na ozdobnej tacy.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla, wlać do niego wodę i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż składniki uzyskają jasnozłotą barwę. Wtedy ściągnąć je z ognia, a w przygotowanym karmelu namoczyć składniki z kremem. Całość delikatnie przylepiać do papierowego stożka na tacy, w taki sposób, aby powstała piramida, po czym dodać do do tego zamrożone truskawki z cukrem. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą czekoladową oraz pozostałym karmelem polać całość.
Gotowy deser przyozdobić bukietem kwiatów. Często przygotowuje się go na uroczystości weselne lub inne, rodzinne imprezy.
Komentarze (0)