Pikling wędzony z ziemniakami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2601
Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 g kiełków czerwonego buraczka
- 2 wędzone piklingi (śledzie)
- 2 dymki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka czerwonych oliwek w zalewie
- 1/2 kg ziemniaków
- pęczek zielonego koperku
- szczypta mielonego pieprzu ziołowego
- sól
Opis przygotowania:
Kiełki buraczka oraz zielony koperek umyć i osączyć z wody. Zielony koperek posiekać drobno. Oliwki czerwone osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w plastry o grubości 7 mm, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Wędzone śledzie oczyścić z ości, pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków wraz z pokrojonymi oliwkami oraz śmietaną. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim całość. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec udekorować kiełkami buraczka czerwonego.
Komentarze (0)