Pikling wędzony z ziemniakami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2405
Pikling wędzony z ziemniakami i śmietaną
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 g kiełków czerwonego buraczka
  • 2 wędzone piklingi (śledzie)
  • 2 dymki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka czerwonych oliwek w zalewie
  • 1/2 kg ziemniaków
  • pęczek zielonego koperku
  • szczypta mielonego pieprzu ziołowego
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełki buraczka oraz zielony koperek umyć i osączyć z wody. Zielony koperek posiekać drobno. Oliwki czerwone osączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w plastry o grubości 7 mm, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Wędzone śledzie oczyścić z ości, pokroić na kawałki i dodać do ziemniaków wraz z pokrojonymi oliwkami oraz śmietaną. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim całość. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec udekorować kiełkami buraczka czerwonego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów