Penne z wódką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2295
Składniki:
- 40 g makaronu penne
- 50 ml czystej wódki
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki śmietany sojowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przypraw kuchni włoskiej
- 1 łyżka margaryny
- sól
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Opis przygotowania:
Makaron penne zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, wódkę, śmietanę sojową, margarynę, przyprawy kuchni włoskiej, po czym całość wymieszać, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, przykryć i dusić przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać makaron, dokładnie wymieszać, dusić przez 1,5 minuty, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)