Penne z wódką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2124
Penne z wódką
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu penne
  • 50 ml czystej wódki
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki śmietany sojowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przypraw kuchni włoskiej
  • 1 łyżka margaryny
  • sól
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Opis przygotowania:

Makaron penne zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy, wódkę, śmietanę sojową, margarynę, przyprawy kuchni włoskiej, po czym całość wymieszać, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, przykryć i dusić przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać makaron, dokładnie wymieszać, dusić przez 1,5 minuty, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów