Pieczeń wieprzowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3252
Składniki:
- 1,5 kg końcowych żeberek wieprzowych
- 1 łyżka pokrojonej szałwii
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1 szklanka wody
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Szałwię drobno posiekać, dodać do niej majeranek, sól, pieprz, wymieszać i natrzeć mięso. Masłem wysmarować naczynie do pieczenia i nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Mięso włożyć do naczynia, zalać 1 szklanką wody, wkroić do tego czosnek i piec do miękkości mięsa. W czasie pieczenia sprawdzać wodę, czy nie wyparowała. Jeśli jest za mało to odrobinę dolać. Upieczone mięso przełożyć na talerz i udekorować w okół natką zielonej pietruszki. Mięso polać sosem z pieczenia.
Komentarze (0)