Pieczarki grillowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2836
Pieczarki grillowane
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki dokładnie umyć, osączyć z wody i obrać z błony. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wyłożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny. Wsypać tymianek, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego oczyszczone pieczarki. Całość ponownie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wszystko przełożyć na aluminiowa tackę do grilla, postawić na rozpalonym grillu i piec do czasu zarumienienia się składników. Gotowe ściągnąć z grilla, przełożyć do miski i podawać z patyczkami do szaszłyków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów