Pesarattu z sosem chutney
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1516
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- Pesarattu:
- 350 zielonej fasoli Mung
- 3 cm świeżego imbiru
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki przyprawy indyjskiej Asafedyty
- 0,5 łyżki posiekanej drobno natki kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos chutney:
- 500 g marchwi
- 300 g cukru
- 200 ml octu jabłkowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 cebule
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżki rodzynek
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować Pesarattu: zieloną fasolę mung zalać 4 szklankami wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu odlać z tego większość wody, zostawiając jedynie około 0,5 szklanki wody z fasolą, po czym wodę z fasolą zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie imbir oraz cebulę obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do zmiksowanej masy. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno i dodać do składników. Wsypać do tego przyprawę Asafedytę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Przygotować sos chutney: marchew oraz imbir obrać ze skóry i zetrzeć do miski na drobnej tarce jarzynowej. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i dodać do startych składników w misce. Wsypać do tego mielone migdały. Całość przesypać do rondla, zalać octem jabłkowym, zasypać cukrem, mieloną papryką chili oraz cynamonem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, odcedzić z nadmiaru gotowanego płynu, przełożyć do małej miseczki i razem podawać do spożycia.
Komentarze (0)