Parówki w cieście z sosem z kurczaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1580
Parówki w cieście z sosem z kurczaka
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 30 g parówek
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie przełożyć na stolnicę, wysmarować letnią wodą i oprószyć suszonym tymiankiem. Parówki obrać ze skóry, położyć na oprószonym cieście i całość zawinąć w rulony. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu przełożyć do miski.

Przygotować sos: piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone piersi z kurczaka i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie wsypać do tego suszone płatki chili oraz kminek. Całość wymieszać i smażyć do zarumienienia się mięsa. Następnie bulion warzywny rozmieszać z mąką i wlać go do smażonych składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim upieczone wcześniej ciasto z parówkami. Potrawę przed podaniem posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów