Parówki w cieście z sosem z kurczaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1580
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego
- 30 g parówek
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos:
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie przełożyć na stolnicę, wysmarować letnią wodą i oprószyć suszonym tymiankiem. Parówki obrać ze skóry, położyć na oprószonym cieście i całość zawinąć w rulony. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu przełożyć do miski.
Przygotować sos: piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone piersi z kurczaka i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie wsypać do tego suszone płatki chili oraz kminek. Całość wymieszać i smażyć do zarumienienia się mięsa. Następnie bulion warzywny rozmieszać z mąką i wlać go do smażonych składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim upieczone wcześniej ciasto z parówkami. Potrawę przed podaniem posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone piersi z kurczaka i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie wsypać do tego suszone płatki chili oraz kminek. Całość wymieszać i smażyć do zarumienienia się mięsa. Następnie bulion warzywny rozmieszać z mąką i wlać go do smażonych składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim upieczone wcześniej ciasto z parówkami. Potrawę przed podaniem posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)