Parówki w cieście z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2148
Składniki:
- 10 sztuk parówki cielęce lub wieprzowe
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 5 dag. drożdży
- 10 dag. masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
Opis przygotowania:
Na początek rozgrzewamy mleko na małym ogniu, dodajemy drożdże, cukier, mieszamy i stawiamy w ciepłe miejsce na 3 minuty, żeby wyrosło.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru.
Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia.
Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypujemy tarkowanym serem. Pieczemy w 180 stopniach C. 20 minut.
Najlepiej smakują z pomidorami pokrojonymi w plasterki.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru.
Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia.
Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypujemy tarkowanym serem. Pieczemy w 180 stopniach C. 20 minut.
Najlepiej smakują z pomidorami pokrojonymi w plasterki.
Komentarze (0)